مجموعه آثار استاد سید غلامرضا سعیدی
با همکاری : مرکز بررسی های اسلامی
ناشر : انتشارات کلبه شروق (قم)
***********************************************
«عذر تقصیر به پیشگاه محمد (ص) و قرآن»
مولف : جان دیون پورت مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: در این کتاب، مجموعه سه جلدی کتاب عذر تقصیر به پیشگاه محمد (ص) و قرآن در قالب یک اثر منتشر شده است. این اثر مکتوب از چهار بخش زندگانی محمد (ص)، قرآن و اخلاق، رد تهمت ها و زیبایی های قرآن تشکیل شده است و همچنین بخشی از محتوای این مجموعه به خاورشناسی و توطئه خاورشناسان و پیشرفت سریع اسلام اختصاص دارد.
تولد و بعثت، هجرت، رحلت، تعلیمات قرآن، احترام مسلمین به تحصیل دانش، نامه دولتی، حقیقت و صداقت، اغماض و ارفاق، تهمت چهارم و زیبایی های قرآن، از مضامینی اند که مخاطبان در جلد نخست اثر حاضر با آن ها آشنا می شوند.
کتاب خاورشناسی و توطئه خاورشناسان را مریم جمیله (مارگرت) و کتاب پیشرفت سریع اسلام را لورا واکسیا واگلری نوشته اند و سعیدی آن ها را ترجمه کرده است.
در بخشی از کتاب عذر تقصیر به پیشگاه محمد (ص) و قرآن در قالب نوشته شده است : «قرآن ستیزی و اسلام هراسی پدیده خاص عصر ما نیست، بلکه از بدو پیدایش اسلام و آغاز دعوت حضرت محمد (ص)، احبار و رهبان یهود و نصارا، به این امر پرداخته و با تمام توان خود در مبارزه بر ضد آیین نو، به پا خاستند و در این راستا، علاوه بر پیمان شکنی های نخستین، در زمان پیامبر (ص) و پس از آن با ایجاد جنگ های خونین و کشتار جمعی مسلمانان در هر نقطه ای از جهان که مقدورشان بود، از آندلس تا فلسطین، از آفریقا تا آسیا به مبارزه و مقابله همه جانبه و از هر نوعی دست یازیده اند و برای رسیدن به این هدف، از همه وسایل و ابزار نامشروع، ضد انسانی و غیر اخلاقی، از جمله نشر اکاذیب و تهامات علیه قرآن مجید و پیامبر اکرم (ص) و تحریف حقایق اهداف انسان ساز اسلام، بهره برده اند که هزاران کتاب و صدها مقاله بر جای مانده از آن ها در این زمینه، گواه صادقی بر مدعاست.»
مولف : حمیدالله حیدر آبادی / مجید خدوری مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: این جلد از مجموعه آثار سید غلامرضا سعیدی شامل دو کتاب «جنگ و صلح در قانون اسلام» تألیف دکتر مجید خدوری، دانشمند مسیحی عراقی و «رسول اکرم(ص) در میدان جنگ» تألیف پروفسور دکتر حمیدالله حیدرآبادی، مقیم پاریس است که پس از ویرایش کامل همراه با دو مقدمه استاد خسروشاهی به چاپ رسید.
بخش نخست این کتاب که به قلم مجید خدوری، استاد علوم شرقی دانشگاه هایکنس نوشته شده، تحقیق دقیق و مبسوطی است که با استناد به مدارکی در زمینه جنگ و صلح بر اساس قوانین و مقررات اسلام تألیف شده است.
مؤلف در مقدمه کتاب نوشته است:«مقصد و هدف بحث حاضر، تنظیم و احیای نظریه اصولی قضایی اسلام و همچنین بحث و فحص درباره قوانینی است که بر روابط بین ملل اسلامی با ملل غیر مسلمان، حکومت دارد.»
این کتاب با مقدمهای از استاد خسروشاهی درباره جنگهای صدر اسلام و جنگ های دیگران شروع میشود، سپس مقدمه مترجم و مولف کتاب «جنگ و صلح در قانون اسلام» در آن عنوان می شود. این بخش از کتاب از سه عنوان اصلی و 23 بخش تشکیل شده است که مقاصد اسلامی قانون اساسی، قانون جنگ و قانون صلح عناوین اصلی آن به حساب می آیند.
بخش دوم از هشت فصل تشکیل شده است. توضیحات مقدماتی، بدر یکی از اگرهای تاریخی، احد، جنگ خندق، فتح مکه، جنگهای حنین و طایف، جنگ با یهودیان و اکتشافات نظامی در زمان پیغمبر(ص) عناوین این بخش از کتاب را تشکیل می دهند.
مولف : هکتور بولیتو مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: این اثر بیانی از خاطرات محمدعلی جناح به شمار می آید. نویسنده می کوشد علاوه بر ارایه تصویری از شخصیت محمدعلی جناح که به قائد اعظم معروف است، صورتی واقعی از منشا نهضت ها، تضادها و سیر حوادث شبه قاره هند و پاکستان ارایه دهد.
«دوران کودکی در کراچی»، «گفت وگوی اسکندر»، «زناشویی دوم جناح»، «بازگشت به هند»، «هدیه روز تولد»، «وقایع مربوط به 1945 تا 1946»، «تجزیه» و «پرواز به طرف کراچی» مراحل مختلف زندگی جناح اند که فصول عناوین کتاب را شکل می دهند.
در بخشی از کتاب با عنوان «گفت وگو اسکندر» آمده است: «جناح در جلسه کنگره که در ماه دسامبر سال 1907 در شهر "سورت" منعقد شد، حضور داشت. در این جلسه افراطیون به حدی در عقاید ضد انگلیسی آشفته شده بودند که به رهبران اعتدالی کنگره به شدت حمله کردند و یکی از آن ها کفشش را درآورد و به طرف مرد سیاسی محترم و مجربی مانند "سر فیروز شاه مهتاب" پرتاب کرد. پس از وقوع این حادثه نامطلوب نظم جلسه مختل شد و جلسه پایان یافت. جناح در جلسه آوریل سال 1908 که میلیون افراطی اخراج شدند و کنگره هدفش را مبنی بر استقلال و حکومت خودمختاری هند به صورت عضو مستملکات امپراتوری انگلیس اعلام نمود، حاضر بود.»
مولف کتاب جناح را سازنده و بناکننده تاریخ معرفی کرده است که فردی منطقی، شرافتمند، قوی و پر هیمنه بود و هر وقت اشخاص نزدیک او می آمدند، از او می ترسیدند. به اعتقاد مولف، تنها نقص جناح زبان تند او بود که در محاوره بردباری نشان نمی داد و به شدت در اختصارگویی می کوشید. از سایر جهات واجد بزرگترین فضایل و حائر همه شئون رهبری سیاسی بود.
مولف : محمد رفیع الدین مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: این کتاب مجلد چهارم از مجموعه آثار مرحوم استاد سعیدی جلد 7ـ8 است که در اختیار علاقمندان و فرهنگ دوستان قرار می گیرد. بخش اول کتاب ترجمه کتاب Mainifest of Islam (مانیفیست اسلام) دکتر رفیع الدین است که به همت استاد سعیدی، پیش از این در قالب کتابی تحت عنوان «منشور جهانی اسلام» ترجمه و منتشر شده است. کتاب دیگری هم که با نام «منشور نهضت اسلام در برابر بحران فعلی جهان» به تناسب موضوع کتاب به ضمیمه این کتاب منتشر شده است. این بخش، نوشته مارگرت مارکوس (مریم جمیله)، بانوی فرهیخته آمریکایی است که پس از مکاتبات زیاد با استاد سید ابوالاعلی مودودی، به اسلام گروید و مسلمان شد و حتی برای اقامت در دار الاسلام، از آمریکا به پاکستان هجرت نمود و در لاهور ـ مرکز اصلی جماعت اسلامی ـ سُکنی گزید. این کتاب با نظارت و اشراف کامل استاد سعیدی، توسط خانم اقدس گیوه چیان، ترجمه شد و در سال 1349 از سوی انتشارات دار التبلیغ اسلامی قم منتشر شد.
نویسنده در مقدمه کتاب می نویسد: «مسلمانان آشکارا و علنی در برابر جهانیان ادعا می کنند که اسلام تنها ایدئولوژی یا طرز تفکر است که می تواند برای همیشه، نوع بشر را متحد ساخته و صلح دائم و پایداری را در روی زمین برقرار کند و انسان را به عالی ترین مرحله تکامل فکری، اخلاقی و مادی و معنوی رهبری کند.»
لذا کتاب «مانیفیست اسلام» بدین منظور تألیف شده است که پاسخ کوتاه و مختصری دهد به سئوالات غربیان درباره اسلام چیست؟ با سایر ادیان چه فرقی دارد؟ اساس مبانی فکری و ذهنی این ادعای مسلمانان چیست؟ هدف ها و مقاصد آنها چیست؟ چگونه اسلام می تواند این هدف ها و مقاصد را مشخص سازد؟ خلاصه اینکه اسلام را با منطق و زبان علمی، به مخاطبان غربی معرفی کند و به مهم ترین سئوالات احتمالی و شبهات و تبلیغات منفی درباره اسلام پاسخ دهد.
مندرجات این کتاب، بیان و توضیحی از اصول اساسی اسلام است که زمینه و طرحی اصولی آن به شکل نظریه تاریخی مبتنی بر نظریه طبیعی تشریع می شود. طبق این نظریه، اسلام عبارت است از یک ایدئولوژی الزامی و غیرقابل اجتناب برای آینده و نقطه نظر مرکز فکری راجع به این نظریه طبیعی بشری این است که عامل و محرک اصلی یا انگیزه ایده آل (آرمان) انسانی که به «کمال مطلوب» تعبیر می شود. این بخش از کتاب به موضوعات زیر می پردازد «اسلام چیست؟، روح و حقیقت اسلام، احتیاج به اسلام، صفات کلی یک ایده آل، اسلام و صفات حقیقت، خاصیت نبوت، چگونه عمل اخلاقی به تدریج آسان تر می شود؟، عبادت، اهمیت و خاصیت گناه، ماهیت فکر غلط، راه استخلاص از آثار زشت گناه، منابع افکار غلط، زندگی آینده مومن واقعی، زندگی آینده گناهکار، بهشت و جهنم، علت انهدام فرهنگ و تمدن گذشته، جنگ صحیح و معقول، اهمیت خانواده، منظور از دولت اسلامی، ارتباط فرد و دولت، اسلام و تکامل، علت انقلاب، تأسیس حکومت جهانی، قابلیت انطباق در اسلام (اجتهاد)، مشخصات مهم ایدئولوژی اسلامی، بردگی، تعدد زوجات، میل به ایده آل در قیاس به میل به خوراک و...»
بخش دوم کتاب با عنوان «منشور نهضت اسلام در برابر بحران فعلی جهان» از موضوعات زیر تشکیل شده است: بشر و اندیشه های گوناگون، فقر در نتیجه استثمار و بی عدالتی، اساس نهضت اسلامی، اظهارنظرها درباره کتاب های مریم جمیله، نگاهی به گذشته 1400 سال؛ قرآن مجید نوشته دکتر محمد حمیدالله، قدیمی ترین قانون مکتوب، پیامبر خدا (ص) مرز تاریخ، کیش جهانی، اثر اسلام در تاریخ، تسلط بر نجوم، طب و جراحی، اولین دانشکده طبی، جبر و مقابله و هندسه کُروی، مکانیک و فیزیک، سهم مسلمانان در گیاه شناسی و... مارگارت مارکوس (مریم جمیله) در این کتاب درصدد است اسلام را به مخاطبان غربی معرفی کند و به سئوالات احتمالی در این باره پاسخ دهد. این کتاب مانند دیگر کتب این نویسنده، ارزیابی انتقادی و تحقیقی اجمالی از منابع ماتریالیسم غرب، فلسفه مدرن و استدلال غلط مدرنیسم به عمل می آورد و برای به پا خواستن و شناخت اسلام دور از تبلیغات، شجاعت لازم را به دست آورند.
مولف : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: استاد سید غلامرضا سعیدی از سال 1320ش طی مقالات و آثاری که در جراید یا به طور مستقل منتشر می کرد، همواره در دفاع از حقوق تضییع شده ملت های مسلمان و سرزمین های اشغال شده آنان آگاهانه و فعالانه می کوشید.
مقالات وی در مجله وزین «آئین اسلام» و سپس در هفته نامه «ندای حق» و بعد در هفته نامه «وظیفه» و. . . در دفاع از مسلمانان هند، کشمیر ، فلسطین ، الجزایر و... شاید از قلیل مقالاتی بود که در نیم قرن پیش از سوی نویسندگان اسلامی برای بیداری و هوشیاری مردم ایران انتشار یافت.
مجموعه ای از این مقالات درباره مسلمانان کشمیر، حیدرآباد و فلسطین تحت عناوین مختلف «متجاوز کیست؟»، «مسئله کشمیر و حیدرآباد»، «الجزایر پیروز»، «خطر جهود» و «فریاد فلسطین» به شکل رساله های مستقلی از سال 1326ش به بعد بارها و بارها از سوی ایشان منتشر شده اند.
یکی از مهم ترین این آثار کتاب پیش رو است که بخشی از مقالات آن توسط استاد سعیدی نخست در مجله «آئین اسلام» و سپس هفته نامه «ندای حق» انتشار یافته بود و بعدها در سال 1335ش از سوی مؤسسه انتشارات محمدی در تهران به دست چاپ سپرده شد.
استاد سعیدی در این کتاب با لحن تند و کاملاً افشاگرانه و منتقدانه به بررسی اهداف صهیونیسم جهانی و نقش جهودان هوادار آن در ایران می پردازد و با شجاعت خاص خود آن را منتشر می کند. مطالعه مقدمه خود استاد سعیدی می تواند فریاد دادخواهی وی در قبال مظالم صهیونیسم در جهان اسلام و ایران را نشان دهد. همان طور که کتاب بعدی وی «فریاد فلسطین» چگونگی مظلومیت مضاعف مردم مسلمان این سرزمین اشغال شده را فریاد می کشد!
مولف : خورشید احمد مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: در مقدمه کتاب چنین می خوانیم: مقتضیات عصر و زمان ما حکم می کند که به منظور ایجاد صلح و دوستی بین المللی، و برقراری ارتباط متقابل میان ملت های مختلف پایه درستی بنا کنیم. ازجمله اقداماتی که در این زمینه ضرورت دارد این است که برای ایجاد محیط ارتباط مردم اروپا و آمریکا با محیط برادری اسلام با کمال حسن نیت بکوشیم.
اسلام و غرب در حال حاضر چنین نیازی به یکدیگر دارند و باید با حسن نیت اقدام کرد؛ ولی مادامی که موانع حقیقی و سدهایی که در این راه بوجود آمده از سر راه برداشته نشود، حسن نیت به تنهایی کافی نیست.
در این کتاب کوشش شده است که این موانع نشان داده شود تا ازبین برود، و ضرورت تشخیص آن نیز تشریح گردیده است.
مولف : سید ابوالاعلی مودودی مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: این مجموعه شامل هشت کتاب از استاد ابوالاعلی مودودی است. عناوین این کتاب ها به شرح ذیل می باشد:
مبادی اسلام و فلسفه احکام، برنامه انقلاب اسلامی، پایه های اخلاقی برای جنبش اسلامی، نظریه اخلاق اسلامی، اول اخلاق ما بعد تمدن آنها، عبودیت فکری، مدلول فداکاری حسین، اسلام و جاهلیت
علامه مودودی در کتاب مبادی اسلام و فلسفه احکام به بیان وجوه مختلف دین اسلام پرداخته است.
مولف : احمد امین مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: در مجموعه حاضر دو کتاب از مرحوم سید غلامرضا سعیدی در یک مجلد به چاپ رسیده است.
نخستین کتاب ترجمه ای است از کتاب "مفخر شرق، سید جمال الدین اسدآبادی "نوشته "دکتر احمد امین "که نخستین بار در سال 1354به چاپ رسیده است .کتاب با یادداشتی از آقای سید هادی خسروشاهی درباره استاد سعیدی آغاز می شود و در پی آن این مباحث فراهم می آید : مفخر شرق، حرکت اصلاحی سید جمال الدین در مصر، سید جمال الدین در هند، سید جمال الدین در پاریس، سید در روسیه، سید در استانبول، دیدگاه ها و خاطره های اندیشمندان و صاحب نظران درباره سید جمال الدین .کتاب دوم که "اندیشه های اقبال لاهوری " عنوان گرفته تحقیقی است درباره اقبال لاهوری که با این مباحث تدوین شده است : اندیشه اقبال در ایران، آشنایی با آکادمی اقبال، شرح زندگی و ترجمه احوال، اقبال شاعر، اقبال متفکر، اقبال مسلمان، اقبال معمار پاکستان، اقبال در خارج از هند و پاکستان، احیای فکر دینی در اسلام، روح فرهنگ اسلام، هدف های تعلیم و تربیت اسلامی از نظر اقبال، زنده بودن و زنده ماندن، ماهیت و اهمیت فلسفه اقبال، و خطابه ای که کشوری را به وجود آورد .کتاب با گفت و گویی ـ میان گردآورنده و مرحوم سعیدی ـ در باب اقبال به پایان می رسد .
مولف : محمد قطب / فاضل الجمالی مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: مندرجات کتاب حاضر، مجموعه خاطراتی است که کلیه اجزاء آن را یک رشته معینی به یکدیگر پیوند می دهد و آن عبارت از عرضه داشتن «فکر اسلامی» درباره فرد و اجتماع که شامل جنبه های مختلف روح بشری و نشاط و فعالیت فردی و اجتماعی است.
مولف : صدر الدین شرف الدین مترجم : سید غلامرضا سعیدی به کوشش و مقدمه : سید هادی خسروشاهی
معرفی کتاب: این کتاب شامل درس هایی است از فلسفه تاریخ بر اساس روان شناسی، تجزیه و تحلیل دقیق مسایل اجتماعی و استنتاج از حوادث بر اساس جدیدترین مبانی روان شناسی و سنجش با دقیق ترین موازین و مقیاس های سوسیولژی، یا علم اجتماع که به نحو بی سابقه ای همه جریانات و حوادث دوران صدر اسلام را با موشکافی های خاصی مورد بررسی قرار داده و با استفاده از منابع اهل سنت و جماعت، تاریخ تحقیقی آموزنده و مفیدی بوجود آورده که مورد استفاده همه طبقات خواهد بود.