بايد بيشتر درباره اخوان المسلمين بدانيم
آنچه در پي ميآيد، متن گفتگوي حجتالاسلام والمسلميناستاد سيد هادي خسروشاهي با خبرگزاري كتاب ايران درباره كتابهاي ايشان درباره جمعيت اخوان المسلمین است . آقاي خسروشاهي، سفير سابق ايران در واتيكان و مصر، سالها به تحقيق درباره جنبشها و جمعيتهاي اسلامي از جمله اخوان المسلمين پرداخته و در اين زمينه كتابها و مقالات بسياري دارند.
شما در سالهاي گذشته درباره گروه اخوان المسلمين و كشور مصر، تأليفاتي داشتهايد.كتاب <اخوان المسلمين، بزرگترين جنبش اسلامي معاصر> حاوي چه نكات جديدي است؟
اين كتاب تأليف دكتر اسحق موسي الحسيني است كه نيم قرن پيش (1955م) در بيروت به چاپ رسيده و سپس براي بار دوم، با تجديد نظر و اضافات به زبان انگليسي منتشر شده است.ترجمه اين كتاب از روي متن عربي است. به نظر من مؤلف با وسواس و دقت و تقريباً بيطرفانه، به بررسي و تحقيق در اين زمينه پرداخته است و در واقع نشر آن براي شناخت و شناسايي حركت اخوان المسلمين مفيد است.كتاب در كل شامل تاريخ پيدايش و انديشه حركت اخوان المسلمين است.
مخاطب كتاب از نظر شما چه كساني هستند؟
با توجه به اينكه پس از پيروزي انقلاب اسلامي، يك واحد درسي دانشجويان در دانشگاهها، آشنايي با حركتهاي اسلامي معاصر و انديشه و عملكرد آنها بود و اين جانب نيز همين موضوع را در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران، دوره فوق ليسانس و همچنين دانشكده روابط بينالملل وزارت امور خارجه، تدريس ميكردم، اين كتاب براي استفاده آن دانشجويان ترجمه و چاپ شد. پس مخاطب نخستين، دانشجويان و در مرتبه بعدي، همه كساني هستند كه به آشنايي با حركتهاي اسلامي علاقه دارند.
چرا مردم ايران <بايد> درباره اخوانالمسلمين بيشتر بدانند؟
چرا مردم ايران <نبايد> با اخوانالمسلمين بيشتر آشنا شوند؟ اخوانالمسلمين از زمان تاريخ تأسيس و پيدايش در سال 1928م در مصر، توسط شيخ شهيد حسن البنا، همواره در راه نشر انديشه اسلامي و در راستاي تأسيس يك حكومت و جامعه و نظام اسلامي فراگير، كوشا بوده و در اين راه تاكنون صدها شهيد در بلاد مختلف عربي تقديم اسلام نموده و نسل جوان اغلب كشورهاي اسلامي --- عربي را هم از سقوط در دامن انديشههاي سكولار و يا قومي و مادي، رهايي بخشيده و آنان را به راه مستقيم هدايت كرده است.
نخستين مرشد اخوانالمسلمين، شهيد حسنالبنا، از مؤسسان اوليه و اصلي حركت تقريب بين مذاهب اسلامي در قاهره بود كه به همت علامه شيخ محمدتقي قمي شكل گرفت. از سوي ديگر، اخوان در اغلب مسائل جهان اسلام همواره همراه حق و حقيقت گام برداشته و در مسائل مربوط به ايران اسلامي و تشيع نيز فرياد رساي اسلامگرايي وحدتطلبانه برادران اهل سنت در دنياي اسلام بوده است. دفاع اخوان از انقلاب اسلامي ايران و امام خميني(قدس سره)، مطلبي نيست كه نياز به توضيح داشته باشد. خوب به خاطر داريم نخستين گروهي كه بلافاصله پس از پيروزي انقلاب اسلامي در ايران، براي عرض تبريك به ايران آمده و خدمت امام خميني(ره) رسيدند، رهبري اخوان از مصر و سودان و لبنان و سوريه و اردن بودند. و آخرين موضعگيري و پيشتيباني آنها از حزبالله، در شرايطي كه ارتجاع عرب و رهبران مزدور و وابسته، حتي دعا كردن براي پيروزي مقاومت اسلامي لبنان و حزبالله را تحريم كرده و اقدامات آن را نوعي ماجراجويي! اعلام نمودند، بهترين گواه بر صدق و صفا و حسن نيت آنان است!در جريان تجاوز اسرائيل به لبنان و دفاع حزبالله، شيخ مهدي عاكف، مرشد كنوني اخوان در مصر، رسماً و در پيامي اعلام داشت كه اخوان حاضرند ده هزار نيروي رزمنده (ميلشيا) براي كمك به حزبالله به لبنان بفرستند.متأسفانه همين دفاع آشكار و صريح باعث شد كه حكومت مصر صدها نفر از آنان را دوباره به زندان بفرستد و چهل نفر از رهبران اخوان را به دادگاه نظامي بكشاند كه محاكمه غيرعادلانه آنان، هماكنون در قاهره ادامه دارد. بنا بر اين مسائل كه فقط فهرست گونه به آن اشاره شد، آيا <نبايد> از اخوانالمسلمين بيشتر بدانيم؟!
آيا چاپ اين كتاب در برهه حساس فعلي در روابط ايران و مصر تأثير منفي نخواهد گذاشت؟
چاپ اول كتاب مورد اشاره ده سال پيش انجام گرفته و مربوط به مرحله كنوني روابط سياسي مصر و ايران نيست و هيچگونه اثر منفي هم در اين روابط؟! نخواهد داشت. در داخل مصر كه اين جانب سه سال تمام، اخيراً در آنجا به سر بردهام، دهها كتاب و صدها مقاله، همه ساله درباره حركت اخوانالمسلمين، منتشر ميگردد و دولت مصر هم حساسيت خاصي نشان نميدهد. علاوه بر اين، هفتهنامهها و ماهنامههايي نيز از سوي آنان چاپ و منتشر ميگردد.ترجمه و نشر يك كتاب دانشگاهي بيترديد بر روابط بين ايران و مصر اثر منفي نخواهد گذاشت.
به نظر شما نگارش اين كتاب و كتابهايي از اين دست تا چه حد ميتواند كاركرد رسانهاي مثبت داشته باشد؟
هدف ما آشنايي مردم ايران و همه فارسيزبانان با بزرگترين حركت اسلامي معاصر و شناخت انديشه و عملكرد آن است و بيترديد آثار مثبتي در تأليف قلوب و تقريب بين مذاهب اسلامي دارد.
آيا اين كتاب ترجمه هم ميشود؟
اين كتاب به زبان انگليسي و اردو هم ترجمه و منتشر شده است.
در مورد انتشارات، تعداد صفحات، قيمت كتاب و شمارگان كتاب توضيحي بفرماييد.
ترجمه اين كتاب در 300 صفحه در قطع وزيري، نخست در سال 1375 از سوي مؤسسه اطلاعات در 2100 نسخه منتشر گرديده و بعدها براي بار دوم و شايد سوم نيز، از سوي همان مؤسسه و در همان شمارگان، تجديد چاپ شده است.
كار ديگري درباره اخوان انجام دادهايد؟
آخرين كتاب من درباره اخوان، ترجمه كتاب تاريخي و محققانه پرفسور ريچارد ميشل، استاد تاريخ دانشگاه ميشيگان آمريكاست كه جلد اول آن در 452 صفحه اخيراً از سوي مركز اسناد وزارت امور خارجه منتشر شده و جلد دوم آن، در 500 صفحه به زودي منتشر خواهد شد.پرفسور ميشل براي تأليف اين كتاب، پنج سال تمام در مصر به تحقيق و مطالعه پرداخته و محصول بررسيهاي تاريخي--- تحقيقي و آكادميك خود را تحت عنوانThe Society OF Moslem Brothers در اروپا و آمريكا منتشر ساخته و ترجمه عربي آن هم توسط دكتر محمود ابوالسعود، استاد و اقتصاددان مصري، از سوي <جمعيت اسلامي آمريكا> تحت عنوان <الاخوانالمسلمون>، انتشار يافته است.
البته ترجمه وي از روي متن اصلي انگليسي است كه به اضافه توضيحات مفيدي در پاورقيها، از سوي اين جانب و مترجم و استاد صلاح ابورقيق، عضو مكتب الارشاد--- كميته مركزي اخوان--- كاملتر شده است.علاوه بر اين، مجموعه مقالات متفرقه اين جانب درباره اخوانالمسلمين، كه قبلاً در روزنامه اطلاعات و يا جرائد ديگر منتشر شده است، به شكل كتابي مستقل و در 300 صفحه آماده شده كه انشاءالله در آيندهاي نه چندان دور، منتشر خواهد شد.
منبع
|