اسناد نهضت اسلامی ایران با همکاری مرکز بررسی های اسلامی و توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ خواهد رسید . به گزارش سایت مرکز اسناد، حجتالاسلام والمسلمین سیدهادی خسروشاهی مدیر مر کز بررسی ها ی اسلامی قم و از نویسندگان و پژوهشگران پیشگام تحقیقاتِ تاریخی مذهبی و حرکتهای آزادیبخش با اقدامی ستودنی حجم انبوهی از اعلامیههای صادر شده در زمان نهضت را گردآوری و نگهداری نموده بودند که به تدریج توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ خواهد رسید . گفتنی است از این مجموعه سه جلد شامل شامل اعلامیههای حجج اسلام و فضلای حوزهی علمیهی قم و دو نشریه بعثت و انتقام اخیرا به چاپ رسیده است که با هم معرفی کوتاهی از این سه جلد را می خوانیم .
اسناد نهضت اسلامی ایران (1) بعثت 
با مقدمه و کوشش :سید هادی خسروشاهی
تعداد صفحات : 404
نوبت چاپ : اول، پاییز 1389
قیمت 53,000 : ریال
معرفی کتاب :
آنچه در ایران بعد از قیام 15 خرداد سال 1342 و تبعید امام خمینی (ره) تا پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 1357 روی داد، حاصل تحولات شگرف و عمیقِ در باورها، اندیشهها و خواستههای مردم مسلمان ایران بود . این تحولات شگرف محقق نمیشد مگر در پرتو تلاشهای شبانهروزی و مجاهدتهای خاموش نیروهای مبارز مذهبی. آنچه نیروهای مذهبی در عرصهی فکری و فرهنگی نهضت اسلامی نگاشته و انتشار دادهاند به دو دسته قابل تقسیم است: نخست آثار و تألیفاتی که با رویکردی مذهبی فرهنگی و به صورت آشکار منتشر میگردید و دسته دوم آثار و نشریاتی است که با رویکرد مبارزاتی مذهبی مخفیانه منتشر میگردید.
چاپ و انتشار و توزیع اعلامیههای انقلابی و همچنین برخی نشریات ادامهدار مذهبی از این دسته هستند . پرواضح است چاپ و تکثیر اعلامیههای انقلابی همراه با سختیها و مشکلات بسیاری مانند امکان شناسایی نویسندگان و ناشران و کشف چاپخانه و توقیف اعلامیهها و دستهاندرکاران چاپ و توزیع آنها توسط ساواک و... بوده است، بنابراین چاپ مداوم نشریهای مخفی برای مدت زمانی یک یا دو ساله کار پرمخاطره و دلهرهانگیزی بوده است.
نشریات «انتقام» و «بعثت» دو نشریهی منحصر به فرد تاریخ نهضت اسلامی هستند که نشریهی انتقام هشت شماره و نشریهی بعثت تا چهارده شماره علیرغم پیگرد و تعقیب ساواک منتشر شدند. هر دو نشریهی داخلی حوزهی علمیهی قم بوده، نشریهی انتقام را محمدتقی مصباح یزدی مینوشت و منتشر میکرد و نشریه بعثت را آقایان هاشمی رفسنجانی، سیدهادی خسروشاهی، علی حجتی کرمانی و سیدمحمود دعایی .
اسناد نهضت اسلامی ایران (2) انتقام
با مقدمه و کوشش :سید هادی خسروشاهی
تعداد صفحات 220:
قیمت 29,000: ریال
معرفی کتاب :
برای تدوین تاریخ انقلاب اسلامی میبایست به منابع و مأخذ منتشرشده که اسناد انقلاب نام دارند مراجعه کرد. بدون تردید سخن گفتن و نوشتن از این حرکت عظیم اسلامی بدون استناد به اسناد کاری دشوار و پرلغزش است. از جمله روشهایی که با شروع نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی روحانیون و مبارزان مسلمان به کار گرفته و به اطلاعرسانی آموزههای انقلاب پرداختند، چاپ و تکثیر اعلامیه بود که سرگذشت و تاریخ شفاهی آن میتواند موضوع چند تألیف مستقل باشد .
نیروهای مبارز و انقلابی با استفاده از همین راهکار پس از تبعید امام خمینی از ایران ضمن اینکه اعلامیههای انقلابی را منتشر میکردند، به چاپ و انتشار نشریات مخفی هم مبادرت نمودند که در اسناد نهضت اسلامی ایران جلد اول نشریهی مخفی بعثت معرفی و منتشر گردید و اینک در جلد دوم به چاپ مجدد دومین نشریهی مخفی حوزهی علمیهی قم که از تاریخ 29 آذر 1343 تا 15 مهر 1344 با نام انتقام منتشر میشد پرداخته میشود .
آیتالله محمدتقی مصباح یزدی ضمن اینکه با نشریهی مخفی بعثت همکاری قلمی داشت، خود شخصاً به تهیه و نوشتن مقالات، اخبار، تایپ و چاپ و حتی بستهبندی و توزیع نشریهی انتقام میپرداخت. نام نشریه نیز نشانگر فضای سیاسی حوزهی علمیهی قم پس از تبعید حضرت امام است که در چنین فضایی حسنعلی منصور اعدام انقلابی میشود .
اسناد نهضت اسلامی ایران (3) اعلامیههای فضلای حوزهی علمیهی قم
با مقدمه و کوشش :سید هادی خسروشاهی
تعداد صفحات : 368
نوبت چاپ : اول، بهار 1390
قیمت 59,000: ریال
معرفی کتاب :
اسناد تاریخی انقلاب اسلامی را به دو دستهی مهم میتوان تقسیم کرد که هر یک به نوبهی خود در تدوین و نگارش تاریخ انقلاب اسلامی کاربرد داشته و مورد نیاز محققان و پژوهشگران اسناد است: نخست اسناد کاغذی یا اسناد نوشتاری و دیگری اسناد دیداری و شنیداری که شامل عکس، فیلم، و نوار سخنرانی میشود.
در جریان نهضت اسلامی به ویژه سالهای اولیه آن دوگونه سند بیش از سایرین وجود داشته و در مراکز پژوهشی در اختیار محققان قرار میگیرد: اعلامیههای چاپشده و دیگری نوارهای سخنرانی از امام و شخصیتهای انقلابی که دست به دست تکثیر و مخفیانه توزیع میشده است.
در سال 1356 و 1357 بهویژه بعد از جمعهی سیاه (17 شهریور میدان شهدا) فیلم و عکس هم بهصورت گسترده از حوادث انقلابی تهیه و موجود است . اعلامیههای انقلاب اسلامی را هم میتوان براساس منشأ صادرکنندهی آن دستهبندی نمود؛ مثلاً اعلامیههای حضرت امام و مراجع یا سایر اقشار، و یا اعلامیههایی که در برههی زمانی مشخص مثل دوران تبعید امام (ره) از همه اقشار گروهها صادر شده است .
|