همایش بینالمللی بررسی اندیشههای دینی علامه بدیعالزمان سعید نورسی با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دانشگاه مذاهب اسلامی و بنیاد علم و فرهنگ ترکیه با حضور اندیشمندان و متفکران در دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد .


به گزارش ایسنا ،در این همایش غلامعلی حداد عادل، آیت الله محمد علی تسخیری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، آیت الله سید هادی خسرو شاهی، حجتالاسلام و المسلمین محسن قرائتی رییس ستاد اقامه نماز، حجتالاسلام و المسلمین بیآزار شیرازی، محمد باقر خرمشاد رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سفیر کشور ترکیه در ایران، رییس بنیاد علم و فرهنگ ترکیه و جمعی دیگر از علما، دانشگاهیان و متفکرین و شاگردان علامه نورسی حضور داشتند .
همچنین در ادامه این مراسم با حضور رییس کمیسیون فرهنگی مجلس از کتاب «کلامها» پیرامون معرفی شخصیت علامه نورسی و گزیده سخنان وی که توسط نشر احسان در 15 جلد چاپ شده رونمایی شد .
در ابتدای این مراسم سیداحمد زرهانی دبیر این همایش با تقدیر از همکاری دستگاهها و نهادهای فرهنگی برای برگزاری این همایش خاطرنشان کرد: علامه سعید نورسی یکی از چهرههای تاثیرگذار تاریخ معاصر است که در احیای تفکر دینی نقشآفرین بود. وی پدر ترکیه اسلامی است که توانست ترکیه را در مدال اندیشهی دینی شکوفا سازد .
معاون پژوهشی دانشگاه مذاهب اسلامی افزود: این دانشگاه در امتداد اندیشههای روشن امام راحل و رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری پرچمدار تقریب و همبستگی اسلامی و مدافع زنده کردن نام طلایهداران تقریب است و در سالهای گذشته همایشهایی در جهت گرامیداشت بزرگان وحدت برگزار کرده است .
آیتالله تسخیری : علامه نورسی گامهای عملی برای تحقق وحدت اسلامی را برداشت
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: علامه نورسی از طلایه دارن وحدت اسلام و تقریب مذاهب اسلامی بود .
به گزارش (ایسنا)آیتالله محمدعلی تسخیری در همایش بینالمللی علامه نورسی با اشاره به موضوعات مورد توجه در اندیشه علامه نورسی خاطرنشان کرد: بهترین و معروفترین تألیفات علامه رسائل نور است که در 34 سال نوشته شده است. در این مدت کارهای سیاسی را ترک کردند و این کتاب را که 130 قسمت است، نوشتند .
وی با بیان اینکه «اطلاعات فرهنگی وسیع علامه نورسی از فرهنگهای دنیا به ویژه فرهنگ ایرانی از ویژگیهای وی بود» تصریح کرد : مساله وحدت و تقریب مذاهب اسلامی در اندیشههای این عالم موج میزند و میتوان گفت او قهرمان بزرگ وحدت است. خطبه معروف شامی وی در دمشق در باب وحدت و عوامل تعمیق آن مشهور است که نسبت به افراطگرایان انتقاد کرده و آن را بزرگترین مرض یک متفکر میداند .
وی افزود: علامه نورسی از وهابیها و خوارج در میان اهل سنت و علویان در میان تشیع انتقاد میکند و آنها را سبب عقب ماندگی امت اسلامی میداند .
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تاکید بر اینکه «علامه نورسی گامهای عملی برای تحقق وحدت اسلامی را برداشت» گفت: مساله احیای شعائر اسلامی یکی از دعوتهای ایشان بود که معتقد بود دشمن این شعائر را مورد هدف قرار داده تا آنها را بیروح کند .
وی عشق به اهل بیت(ع) را از دیگر ویژگیهای شخصیتی بدیع الزمان نورسی دانست و گفت: وی همواره در حفظ و خواندن دعای جوشن کبیر تاکید میکرد و معتقد بود که توجه به محتوای این دعا انسانها را به اسماء الهی وصل خواهد کرد .
وی با اشاره به اینکه «متاسفانه این شخصیت آنچنان که باید در ایران شناخته نشده است» گفت: علامه نورسی نقش بسیار بزرگی در حفظ روح تدین در میان مردم ترکیه، ترکمنستان و آسیای میانه داشته است .
آیتالله خسروشاهی : علامه نورسی کینه ورزی را از عوامل انحطاط مسلمین میدانست
رییس مرکز بررسیهای اسلامی با اشاره به عوامل انسجام در جامعه مسلمین در اندیشه علامه سعید نورسی گفت: وی حاکمیت دروغ، کینهورزی، جهل به روابط معنوی، انحصارطلبی، منفعتجویی و استبداد را از عوامل اصلی انحطاط جامعه اسلامی میدانست .
به گزارش (ایسنا) آیتالله سیدهادی خسروشاهی در همایش بینالمللی بررسی اندیشههای علامه نورسی به عوامل انسجام در جامعه مسلمین در اندیشه وی اشاره کرد و افزود: یکی از مزیتهای تربیتی ملاسعید دعوت به اتحاد و انسجام پیروان مذاهب در جامعه مسلمین بود و در همین راستا خود را پیرو جمالالدین حسینی و شیخمحمد عبده میداند و خواستار وحدت مسلمانان تحت عنوان «اتحاد محمدی» است .
وی خاطرنشان کرد: ملاسعید به موازات این موضوع به بررسی راههای نجات و انسجام جامعه مسلمین میپردازد و اصول اساسی رهنمودهای وی شامل اجرای جنبههای سازنده و مثبت در ایجاد وحدت فکری و عملی است .
وی با اشاره به اینکه «علامه نورسی خواستار احیای مساله اجتهاد به مفهوم واقعی کلمه برای کشف حقیقت و وصول به اهداف مشترک در بین پیروان مذاهب اسلامی بوده است» یادآور شد: وی معتقد است در دریافت علم و حق باید به اندیشه نگاه کرد نه به افراد یعنی باید نوع نظرات و اندیشهها را ملاک داوری قرار داد نه اعتبار ظاهری اشخاص و افراد را و برای تکمیل این مرحله باید به مراعات آداب محاوره ملتزم بود .
رییس مرکز بررسیهای اسلامی ادامه داد: نکته اساسی دیگر که از دیدگاه وی در تکامل اصلاحات و پذیرش مسائل نقش اساسی دارد، رعایت شرط زمان و مکان است که بدون مراعات این شرط امکان تحقق اهداف مقدور نخواهد بود .
حداد عادل: علامه «نورسی» قرآن را محور و سند اصلی اندیشه اسلامی میداند
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در همایش «بررسی اندیشههای علامه بدیعالزمان سعید نورسی»،از هم گسیختگی ارتباطات میان اقوام و ملیتهای مسلمان را آفت اساسی آنان برشمرد و تصریح کرد: اکنون با شکلگیری بیداری اسلامی زمان آن است که مسلمانان کشورهای گوناگون که تا به حال به علت هجمه و سلطه تجدد در نوعی بیخبری از یکدیگر فرو رفته بودند، هویت یگانه فرهنگی و اعتقادی خود را احیا کنند که یکی از محورهای این هویت، اندیشمندان مسلمان میباشند، که فراتر از ملیت و نژادشان به کل جهان اسلام تعلق دارند.
وی با یادآوری بر تشابه تاریخی دنیای اسلام در مواجهه با هجوم تجدد در ابتدای سده 14 هجری شمسی، گفت: کشور عثمانی به دلیل قرابت جغرافیایی همواره در خط مقدم برخورد با تمدن غربی قرار داشت و بر ماست که این تاریخ مشترک را مطالعه کنیم و قهرمانانی را که از هر خطه اسلامی در برابر طوفان دینستیز و دینگریز فرهنگ غربی ایستادند و غبار پیرایه را از چهره اسلام زدودند، بشناسیم.
حداد عادل با نام بردن از امام خمینی(ره) و علامه طباطبایی، در ایران، علامه اقبال لاهوری و مولانا ابوالکلام آزاد در شبه قاره هند به عنوان برخی از این قهرمانها به ویژه از علامه نورسی، به عنوان همتای آنها در ترکیه یاد کرد و افزود: وی دارای هوش و استعداد سرشار با ارادهای قوی بود که هرگز زندانها و تبعیدهای پی در پی او را از تلاش و پشتکار در راستای ایفای مسئولیتش بازنداشت.
وی از دوران زندگی نورسی که دوره ورود تجدد به ترکیه بود با عنوان مقطعی حساس و پرتلاطم در تاریخ معاصر یاد کرد و گفت: او به قرآن کریم به عنوان سند و محور اصلی اندیشه اسلامی، توجه داشته از این رو آثار او مشحون از آیات کتاب الله است.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس تأکید علامه نورسی را بر اجرای شریعت نشانهای بر مخالفت او با آزادی بدون قید که سوغات لیبرالهای غربی بود، دانست و خاطرنشان کرد: این موضعگیری نورسی ما را به یاد ندای مشروعهخواهی شیخ فضلالله نوری میاندازد که پس از برپایی کارناوال شادی مشروطهخواهان در سالگرد امضای مشروطیت که غرق شعارهای «زنده باد قانون، آزادی و مشروطه» بود، فریاد زد «چرا در کنار همه اینها یک بار نمیگویید زنده باد اسلام؟»
وی در پایان با طرح معمای تضاد میان نظام لائیک ترکیه با تدین و تشرع ریشهدار و مثال زدنی مردم این کشور گفت: به نظر میرسد کلید حل معما را باید در شناخت شخصیت هایی چون علامه نورسی پیدا کرد.
|